En mørk konfektbit fylt med marsipankrem med eplemost fra Hardanger liggende på et lag med hasselnøttnougat.

Konfektesken inneholder 13 smakefulle biter, mer informasjon om Edvard Grieg, samt en kopi av hans håndskrevne noter for Morgenstemning i beskyttelsesarket.


Edvard Grieg (1843 – 1907)

KOMPONISTEN SOM SKAPTE LYDEN AV NORGE

Edvard Grieg ble født i Bergen, 15. juni 1843. Edvards far, Alexander Grieg, var kjøpmann, mens moren, Gesine, ble regnet som byens beste pianolærer. Hun ga Edvard pianotimer fra han var seks år gammel. Den verdenskjente fiolinisten Ole Bull, som var inngiftet i morens familie, så tidlig talentet og anbefalte foreldrene å sende Edvard til musikkstudier i utlandet. 15 år gammel ble Edvard Grieg student ved musikkonservatoriet i Leipzig, som på den tiden ble sett på som det mest moderne konservatoriet. Etter Leipzig bosatte han seg noen år i København, som på den tiden var et samlingspunkt for kulturpersonligheter fra alle de nordiske landene. I København utviklet han sin personlige stil, tydelig påvirket av norske folketoner og norsk natur. Han traff også igjen sin kusine, Nina Hagerup, som var utdannet sanger. De forelsket seg, og giftet seg i 1867.

Ekteparet Grieg slo seg ned i den norske hovedstaden Kristiania (nå Oslo) og Edvard Grieg ble svært sentral i oppbyggingen av et profesjonelt musikkliv i hovedstaden. De fikk en datter, Alexandra, som dessverre døde av hjernehinnebetennelse, bare 13 måneder gammel. Etter dette reiste kunstnerekteparet Edvard og Nina stadig på turneer rundt om i Europa.

Edvard Grieg fikk sitt gjennombrudd som komponist som 25-åring med sin konsert for piano og orkester i a-moll, og den er fremdeles en av de mest spilte pianokonsertene i verden. I tillegg komponerte Grieg gjennom hele sitt voksne liv korte pianostykker, de lyriske stykkene, som også bidro mye til Griegs berømmelse. De lyriske stykkene og de mange sangene kunne utgis og spilles i borgerlige hjem i Europa og Amerika. Inntektene fra salget av notene til denne musikken var gode inntekter både for Grieg og hans forlegger, Peters i Leipzig. På en reise til Roma i 1866 traff Grieg dramatikeren Henrik Ibsen, og Ibsen følte at Grieg forsto hans verk. Når Henrik Ibsen senere fikk i oppdrag å lage en scenisk versjon av lesestykket Peer Gynt, valgte han derfor å be Grieg om å skrive musikken. Griegs musikk til Peer Gynt ble hans aller største suksess, og er blant de klassiske musikkstykkene vi hører oftest. Fra de 28 stykkene i skuespillet, satte Grieg sammen de mest populære melodiene til de to Peer Gynt-suitene. Her finner vi kjente stykker som «I Dovregubbens hall», «Morgenstemning», «Solveigs sang» og «Anitras dans».

I 1884 fikk Grieg bygget villaen Troldhaugen ved Bergen. Her tilbragte han særlig sommerhalvåret, mens han fortsatte sin utstrakte turnevirksomhet i vinterhalvåret. Men når våren kom, vendte han alltid tilbake til Bergen og Troldhaugen.

Et av hans siste verk, «Slåtter», der han har bearbeidet hardingfeleslåtter for piano, vakte beundring og oppmerksomhet fra en ny generasjon av komponister.

Edvard Grieg døde 64 år gammel i 1907. Over 100 år senere er hans musikk fortsatt aktuell, og det går ikke én dag uten at hans stykker fremføres et eller annet sted i verden.

Utsalgssteder

  • Grieg minutt for minutt - http://griegminuttforminutt.no
  • Troldhaugen
  • Grieghallen
  • Hotel OPUS XVI
  • Jacobs på Holtet
  • Jacobs Colosseum
  • Lerøy Mat Galleriet
  • Trollshop cruiseterminalen
  • Trollshop Karl Johan

For mer informasjon om Grieg,
Troldhaugen eller Bergen se:

Troldhaugen - www.troldhaugen.no
Visit Bergen - www.visitbergen.com
Int. Grieg society - www.griegsociety.com


Novelty Food AS
Oslo, Norge
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Foto av Fotograf Sveinung Braathen